Мій сайт Четвер, 28.03.2024, 15:30
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню


Форма входу

Пошук

Головна » 2011 » Вересень » 21 » Засідання комісії з питань найменувань та пам'ятних знаків
18:33
Засідання комісії з питань найменувань та пам'ятних знаків

20 вересня відбулось чергове засідання комісії з питань найменувань та пам’ятних знаків виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Комісія складається на паритетних началах з учених-істориків, мовознавців, краєзнавців, архітекторів, громадських діячів, представників творчих спілок та громадських організацій і представників відповідних служб виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

В рамках підготовки до 70-х роковин трагедії у Бабиному Яру комісія підтримала встановлення пам’ятного знаку в сквері на перехресті вулиць Мельникова та Дорогожицької у м. Києві, звідки починалася «Дорога смерті» для мирних киян, що були знищені окупантами на території Бабиного Яру.

Збереження історичної спадщини є одним з пріоритетних напрямів роботи комісії. Неможливо переоцінити внесок в історію України такої постаті, як киянин Іван Іванович Огієнко – українського вченого, політичного, громадського і церковного діяча, мовознавця, історика церкви, педагога. Тому комісія одноголосно підтримала пропозицію щодо встановлення пам’ятника цьому видатному українцю. 

З повагою ставлячись до пам’яті героїв Великої Вітчизняної війни, члени комісії підтримати пропозицію про встановлення пам’ятника Герою України, генерал лейтенанту Дерев’янку Кузьмі Миколайовичу (1904-1954) в парку Перемоги у місті Києві. Цей пам’ятник запропонували розглядати як початок облаштування «Алеї героїв Великої Вітчизняної війни» у парку Перемоги. Також було вирішено в подальшому всі пропозиції по встановлюванню пам’ятників видатним військовим діячам розглядати виключно в контексті розвитку цієї Алеї.

Враховуючи оголошений, у зв’язку з підготовкою до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, Київською міською радою мораторій на перейменування вулиць в м. Києві, комісія вирішила продовжити опрацьовувати звернення щодо увічнення пам’яті видатних діячів шляхом присвоєння їх імен вулицям міста, які постійно надходять до київської влади, але відповідні проекти рішень подавати до Київради після завершення Чемпіонату, з урахуванням результатів обговорення на Веб-порталі Київської міської влади.

         Зокрема, на засіданні була підтримана пропозиція перейменувати вулицю маршала Малиновського у Оболонському районі міста Києва на честь видатного українського скульптора, живописця і графіка Олександра Архипенка (1887-1964). Олександр Архипенко – один із основоположників кубізму в скульптурі, теоретик образотворчого мистецтва – народився в Києві. Нажаль, трагічні сторінки української історії початку ХХ ст. змусили його залишити рідну землю. Усе своє життя О.Архипенко сумував за рідною Україною, одного разу зізнавшись: «Хтозна, чи думав би я так, якби українське сонце не запалило в мені почуття туги за чимось, чого й сам не знаю». Пронісши через усе життя зачарованість красою рідної землі, він справив значний вплив на розвиток модерністського мистецтва у ХХ ст.

         Взагалі увічненню пам’яті видатних діячів культури-киян було приділено багато уваги на цьому засіданні. Було вирішено продовжити традицію найменування нових вулиць на лівобережній частині міста на честь відомих письменників, акторів та художників.

         Після надходження відповідних клопотань новим вулицям будуть присвоєні імена видатного майстра режисури, багаторічного художнього керівника Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, народного артиста України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Сергія Володимировича Данченка та видатного українського скульптора, автора пам’ятників княгині Ользі, Андрію Первозваному, Кирилу та Мефодію на Михайлівській площі, Григорію Сковороді та Ярославу Мудрому, кінорежисера і драматурга, основоположника українського історичного кіно, народного артиста України Івана Петровича Кавалерідзе.

         У 2012 році культурна громадськість Києва та України відзначатиме 125-річчя від дня народження Івана Петровича Кавалерідзе.

         У 2013 році світова культурна спільнота відзначатиме 110-річчя від дня народження видатного оперного співака, народного артиста СРСР Бориса Романовича Гмирі. Зокрема, і члени комісії підтримали пропозицію про встановлення повнофігурного пам’ятника співаку та порушили клопотання перед Головним управлінням архітектури та містобудування щодо визначення можливого місця спорудження пам’ятника.

         Також члени комісії підтримали ідею встановлення пам’ятників  видатному українському художнику Похітонова Івана Павловича (1850-1923). 

Київ завжди був не тільки культурним, а й науково-технічним центром. Тому члени комісії підтримали пропозицію увічнити пам'ять відомого інженера, будівничого «конки» й електричного трамвая (першого в Східній Європі), київського водогону та газового освітлення, найбільшого в Європі залізничного моста через Дніпро, киянина Аманда Струве. Як варіант було запропоновано перейменувати вулицю Тельмана.

До речі, у червні наступного 2012 року ми відзначатимемо 120-ту річницю першого київського електричного трамвая, який вперше в Східній Європі поїхав по найстрімкішому Володимирському узвозу.

За зверненням Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації комісія підтримала пропозицію про встановлення пам’ятного знака «Пам’ятки археологічної культури Х-ХІІ ст. – «Городище» (історична місцевість «Городище – Вигурівщина») у Деснянському районі міста Києва.

Крім того, комісія підтримала встановлення меморіальних дошок на честь видатного українського живописця Меліхова Георгія Степановича (1908-1985) на фасаді будинку по вулиці Б.Хмельницького, 27/1, де він проживав; на честь видатного державного діяча Павла Івановича Мостового на будинку на вулиці Суворова у Печерському районі міста Києва, де він проживав; на честь воєначальника, історика, журналіста гвардії, генерал-майора Олександра Львовича Кроніка по вулиці Хрещатик, 15 (Пасаж), під’їзд №5, а також пам’ятної дошки видатному діячеві української культури, першому Народному артистові України Лесю Курбасу на фасаді будинку за адресою: вул. Володимирська, 23В, в якому розташовується Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса.

Окремим блоком розглядались питання про вшанування пам’яті вченого-хірурга, першого декана медичного факультету Київського університету, першого Почесного громадянина міста Києва Караваєва Володимира Опанасовича. Комісія підтримала звернення Солом’янського районного товариства інвалідів «Надія» міста Києва про встановлення пам’ятника на його честь на місці демонтованого пам’ятника Чубарю на Відрадному проспекті (район Караваєвих Дач) та звернення Національного медичного університету імені О.О.Богомольця про встановлення меморіальної дошки на фасаді адміністративного корпусу Національного медичного університету імені О.О.Богомольця (бульвар Т.Шевченка, 13).

 

Переглядів: 1594 | Додав: kmda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар подій
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів подій

Наше опитування
Чи приймали участь члени Буковинського куреню в розстрілах в Києві 1941 року?
Всього відповідей: 9

Міні-чат

Друзі Товариства

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz